Görüntüleme (gezinme ile): 169 -- Görüntüleme (arama ile): 6 -- IP: 18.217.49.233 -- Ziyaretçi Sayısı:

Özgün Başlık
Hakları Dengelemek : Unutulma Hakkı İfade Özgürlüğüne Karşı

Yazarlar
Ayşenur Ocak

Dergi Adı
Türkiye Adalet Akademisi Dergisi

Cilt
Ocak 2018, Sayı 33, ss. 507-535

Anahtar Kelimeler
Kişisel veri ; unutulma hakkı ; ifade özgürlüğü ; şeref ve itibarın korunması ; özel hayata saygı hakkı

Özet
Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın (ABAD) kararıyla gündemimize, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla da hukukumuza dâhil olan unutulma hakkı, bireye, kendi hakkındaki bilgilerin Google gibi arama motorlarından kaldırılmasını talep etme imkanı verdiğinden doğası itibariyle ifade özgürlüğünü sınırlamaktadır. Bu sınırlama ile itibarın korunması hedeflendiğinden, sınırlama meşru olarak kabul edilmektedir. Bu meşruiyeti kabul etmeyen bazı yazarlar unutulma hakkının sansürü masumlaştırdığını iddia etmektedirler. Karşı çıkanlar ise unutulma hakkının bireyleri “sanal hafıza”nın esaretinden kurtardığını ileri sürmektedirler. Google, ABAD’ın kararından bu yana, yalnızca iki buçuk yılda ve yalnızca Avrupa’da, 2 milyona yakın “unutulma” talebi almış ve bu taleplerin yaklaşık %45’ini kabul etmiştir. Anayasa Mahkemesinin unutulma hakkı kararından sonra ülkemizde de bu yönde birçok talep olacağını tahmin etmek zor değildir. Talepler arttıkça ifade özgürlüğü ile unutulma hakkı arasındaki gerilim de artacağından ; bu iki hak arasında bir denge kurulması gerekmektedir. Bu çalışma, bu dengenin nasıl kurulacağına ilişkindir.

Başlık (Yabancı Dil)
Balancingrights : the Right to Be Forgotten V. Freedom of Expression

Anahtar Kelimeler (Yabancı Dil)
Personal Data ; the righ tto be forgotten ; freedom of expression ; the right to protection of reputation ; the right to respect for private life

Özet (Yabancı Dil)
The right to be forgotten which is included into our agenda by European Court of Justice and also law by Turkish Constitutional Court restrict naturally the right to freedom of expression by allowing an individual the right to demand removal of personal data from search engines like Google. This restrictions is accepted legitimate because it aims protect one’s reputation. Some writers who do not accept this legitimacy claim that the right to be forgotten make the censor innocent. The opponents, however say that this right rescue individuals from the “digital memory”. After the decision of ECJ, in just to and half and in just Europe, Google had received approximately 2 million removal requests, and granted around %45 of them. It is not difficult to predict that, after decision of Turkish Constitutional Court, there will be many demands in our country. As the demands increase, the tension between freedom of expression and the right to be forgotten will also increases, thus it is necessary to balance between this two rights. This study is about how this rights will be balanced.