Görüntüleme (gezinme ile): 1 -- Görüntüleme (arama ile): 1 -- IP: 3.128.198.60 -- Ziyaretçi Sayısı:

Özgün Başlık
From the Theory of Consent to the Theatre of Conflict : Theoretical Perspectives on the Changing Character of the Modern State

Yazarlar
Idowu William

Dergi Adı
Atılım Sosyal Bilimler Dergisi

Cilt
Mayıs 2011, Sayı 1, ss. 39-68

Anahtar Kelimeler
State ; contract ; consent ; conflict ; human nature

Özet
The concept of the state is a central and cardinal subject matter in political and philosophical thoughts. However, there are different and conflicting perceptions concerning both the historical and contemporary realities around the state. This paper addresses one important aspect of the contemporary perceptions concerning the state. The paper argues that even though the modern state, theoretically, grew out of the idea of a contract or theory of consent, as expounded by classical philosophers and theorists, its present and contemporary status seems to be enraptured in a lingering sense of conflicts and contradictions. The paper discovers that the idea of citizenship, the multicultural and plural elements in most societies, the high rate of global migration, the politics and philosophy of multinational expansions, the transition of the nation-state into a market state with an undue endorsement of capitalism and the reverberations of globalisation are all corroborative of the conflictridden and contradictory nature of the modern state especially in Third World countries. The paper concludes that the conflictual and contradictory trappings around the modern state cannot be explained outside the historical conditions that have influenced its emergence including the factors highlighted above.

Başlık (Yabancı Dil)
Modern Devletin Değişen Karakteri Üzerine Kuramsal Görüşler

Anahtar Kelimeler (Yabancı Dil)
Devlet ; sözleşme ; rıza ; çatışma ; insan doğası

Özet (Yabancı Dil)
Devlet kavramı, siyasi ve felsefi düşüncede merkezi ve önemli bir konudur. Ancak, devlet etrafında hem tarihsel hem de güncel gerçeklerle ilgili farklı ve çelişkili algılar vardır. Bu makale, devlet ile ilgili çağdaş algıların önemli birini ele almaktadır. Makale, modern devletin her ne kadar, teorik olarak, klasik filozof ve kuramcılar tarafından açıklandığı gibi, bir sözleşme ya da rıza teorisinden ortaya çıkmış olsa da bugünkü çağdaş durumunun, durağan bir çatışma ve çelişki hissinden etkilenmiş göründüğünü savunmaktadır. Makale, vatandaşlık fikri, çoğu toplumlardaki çok kültürlü ve çoklu unsurlar, küresel göç oranının yüksek olması, çok uluslu açılımların siyaset ve felsefesi, ulus-devletin kapitalizmin aşırı desteği ile pazar-devlet haline geçişi ve küreselleşmenin yansımaları, özellikle Üçüncü Dünya ülkelerinde, modern devletin çatışmalı ve çelişkili doğası ile birbirlerini desteklemektedirler. Makale, modern devletin etrafındaki çatışmalı ve çelişkili göstergeler yukarıda vurgulanan faktörler de dahil olmak üzere ortaya çıkmasını etkilemiş olan tarihsel koşullar dışında izah edilemez sonucuna varmaktadır.