Görüntüleme (gezinme ile): -- Görüntüleme (arama ile): 5 -- IP: 3.137.213.128 -- Ziyaretçi Sayısı:

Özgün Başlık
İdari Yargı Kararlarının Şekli Üzerine Eleştirel Bir İnceleme

Yazarlar
Serkan Kızılyel

Dergi Adı
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Cilt
2014, Cilt 63, Sayı 3, ss. 509-550

Anahtar Kelimeler
Kararların Şekli ; İdari Yargı ; Danıştay ; Kararların Unsurları ; Karşılaştırmalı Hukuk

Özet
Hukukun üstünlüğünü korumak ve diğer kuvvetleri hukuk içinde tutmak için kurulan yargının kendi işlevini yerine getirmesinin tek aygıtı kararlarıdır. Bu kararların nitelikli olabilmesi ve beklenen etkiyi doğurabilmesi için hem içeriğinin hem de şeklinin iyi tasarlanması gerekir. İdari yargının bütün çabasını kararların içeriğine adamış olması nedeniyle diğer unsur olan kararların şekli konusunda gelişme sağlanamamaktadır. Yaklaşık bir asırdır aynı şekilde yazılan idari yargı kararlarının zamanın ve ihtiyaçların gerisinde kalan yönleri bulunmaktadır. Kararların şeklinin mevcut hali ile pratik sonuçlar doğurduğu açıktır. Bununla birlikte kararlar, bölümleri itibarıyla belirsiz, cümle yapısı yönünden karışık, tarafların argümanlarını karşılaması bakımından zayıf ve gerekçe konusunda ise yetersizdir. Bu nedenle, karşılaştırmalı hukuktaki örnekler de incelenmek suretiyle idari yargı kararlarının şekli konusunda yeniden belirleme yapılmasına yönelik bir tartışmayı başlatmanın zamanı gelmiştir.

Başlık (Yabancı Dil)
A Critical Review on the Form of Decisions of Administrative Judiciary

Anahtar Kelimeler (Yabancı Dil)
Form of Judicial decisions ; Administrative Judiciary ; Council of State ; Elements of Judicial decisions ; Comparative Law

Özet (Yabancı Dil)
The only instrument for judiciary to fulfil its functions that are to preserve the rule of law and to keep other powers in the law is its judicial decisions. To be able to have qualified and positively affecting decisions, both the substance and form of the decisions have to be well designed. Since administrative judiciary devotes all of its effort to the substance, the form as the other element cannot progress. The decisions of administrative judiciary that has been in practice for almost one century have some aspects falling behind times and needs. The form of decisions obviously has some practical results. Nevertheless, the decisions are ambiguous in terms of the sections, grammatically complicated, weak in meeting parties’ arguments and insufficient from the standpoint of legal reasoning. Therefore, it is time to open a debate on the reforming of the form of administrative judiciary by examining some samples in comparative law.